Mapa Web

Col·legi San Antonio

Pau i bé!

¡Paz y bien!

El càncer a Espanya

El càncer a Espanya

Nosaltres


  Som un grup d’adolescents del col·legi San Antonio de Pàdua de Carcaixent i els nostres noms són Adrián, Eloy, Vicent i Víctor.


 
VÍCTOR ALBIÑANA 
Buscador i redactor

He buscat la informació i he completat la fitxa de les 5V

 

 
ADRIÁN GARCÍA 
Analista

He realitzat el model de la infografia i proporcionat informació additiva d’aquesta

 

 
VICENT MOLINA 
Buscador y corrector

He realitzat la correcció de tota la feina, proporcionat dades i planificat part de la infografia

 

 
ELOY GREGORIO 
Redactor y analista

He buscat informació a les bases de dades i ajudat a omplir les qüestions al voltant de les 5 V

 

 

 

Notícia


El càncer a Espanya

  En aquest treball anem a parlar de la gran quantitat de casos d’oncologia que hi ha a les nostres comunitats autònomes, el perquè d’aquestes, i com poder solucionar-ho amb alguna hipòtesi redactada amb bases de dades, infografies i estadístiques.

Imatge 1. Casos per habitant

  Per començar, volem fer la comparació del total de casos de càncer a les comunitats autònomes i del total de població que hi ha a cada comunitat autònoma. Podem observar que les comunitats autònomes que hi van capdavanteres pel que fa a casos són, en primer lloc, Andalusia amb una quantitat de 47.527 casos, segona Catalunya amb 45.147 casos i tercer la Comunitat de Madrid amb 37.702 casos, i els que menys son La Rioja amb 2.057 casos, Cantàbria amb 3.917 casos i Navarra amb 4.029 casos.

  Però no podem classificar d’aquesta manera la comunitat autònoma que més casos hi té, perquè cada una d’elles hi té un nombre diferent d’habitants. Per exemple, podem percebre que qui més casos de càncer hi té Andalusia, però també hem de tindre en compte el factor que també hi és la comunitat autònoma que més habitants hi té, per deixar-ho més clar, si comparem la densitat de territori que hi té Andalusia i mirem la de la Comunitat Valenciana, i després de fer aquesta observació mirem el nombre de casos de càncer, podem verificar que els casos de càncer a la Comunitat Valenciana són més abundants fent la comparació amb el nombre d’habitants.

Imatge 2. Tipus i quantitats de càncer

  Pel que fa a tipus i quantitats de càncer, el més freqüent de tots els càncers és el de pulmó, i tot per les formes de vida que hi tenim les persones, envoltats sempre de gasos contaminants, i si no, l’ingerim pel nostre compte a través de l’addicció més comuna de totes, el tabac. A continuació, el segon més freqüent és el càncer de mama, provocat bàsicament per alteracions genètiques, com la mutació del gen p53, del gen PTEN i del gen BRCA1 i BRCA2. Es dona només a dones, encara que hi ha casos excepcionals a barons. El tercer més freqüent és el càncer de còlon, sol afectar en gran part a la gent adulta, les causes d’aquest càncer no són molt ben sabudes, però se suposa que s’origina quan les cèl·lules sanes del còlon desenvolupen mutacions al seu ADN. Encara que no siga un dels més freqüents, cal nomenar el càncer de pàncrees, que està catalogat com al càncer més difícil de curar, perquè no respon bé als tractaments i comença a fer metàstasis massa prompte, les causes són, una volta més, el consum de tabac, que és la principal causa, a banda de també el sobrepés i les persones amb diabetis.

Imatge 3. Tasa de mortalitat per comunitat autònoma

  Per altra banda, també volem analitzar el percentatge de mortalitat de càncer que hi té cada comunitat autònoma en Espanya. Doncs ens adonem que la comunitat autònoma que més percentatge té de mortalitat per càncer és Andalusia(15.98%) i Catalunya(14.82%). Les que menys taxa de mortalitat tenen son les illes Canàries (0.77%) i Navarra (1.39%). També s’ha de tindre en compte que els percentatges són de tots els casos d’Espanya i per conseqüència les comunitats autònomes que més habitants tenen son les que més percentatge tenen pel que fa a mortalitat de càncer.

  Tota informació es pot vorer de manera més visual a aquest enllaç: https://infogram.com/big-datacopy-1h7k23078wzgg2x?live

  Com a conclusió, trobem que el principal problema són els alts nivells de contaminació a les comunitats autònomes més poblades, que, en ser tan mala la qualitat de l’aire, hi ha més probabilitat de contraure aquest tipus de càncer, ja que el 80% de casos de càncer de pulmó són a causa de fums, per dir-ho d’altra forma, al tabac o ingestes de fums de segona mà.

  La solució per poder reduir el càncer més abundant (el de pulmó), és concentrar les zones contaminants a punts allunyats de la societat, canviar els vehicles actuals per uns elèctrics per emetre menys gasos i com no, sent aquest el principal causant, el consum excessiu de tabac.

Referències


  1. https://redecan.org/es/registros-de-cancer
  2. https://es.statista.com/temas/4075/centros-hospitalarios-en-espana/#dossierKeyfigures
  3. https://www.sanidad.gob.es/estadEstudios/sanidadDatos/tablas/tabla22.htm
  4. https://www.epdata.es/datos/hospitales-espana-datos-estadisticas/299
  5. https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/Cifras_del_cancer_2020.pdf

Les 5V del Big Data


Volum

  Per elaborar el nostre treball hem recollit i analitzat vuit bases de dades diferents, com per exemple; Statista (Hospitals de cada comunitat autònoma), Ministeri de Sanitat (Més dades sobre hospitals), Redecan (número de casos de càncer per cada comunitat autònoma). Per altra banda, per gestionar les nostres bases de dades hem utilitzat fulls de càlcul amb Microsoft Excel, a banda de gràfiques creades amb Infogram. També considerem que en la nostra tasca de recollir informació sí que és una quantitat representativa, ja que hem observat diferents tipus d’informació i en totes aquestes dades hem vist tot el que ens feia falta.

Velocitat

  Les dades són actuals, ja que hem intentat que siguen el més recent possible a banda que hem fet la comparació de les mateixes dades amb altres anys per recollir molta més informació. No obstant això, pensem que aquestes dades no seran útils d’ací a vint-i-cinc anys perquè la tecnologia haurà avançat tant que les dades seran més precises, per altra banda no sabem el que pot ocórrer en un futur, així que no podem donar una resposta certera.

Varietat

  Hem fet un projecte d’investigació profund en el que hem analitzat moltes bases de dades procedents de diferents fonts. Algunes eren d’hospitals, altres eren bases de dades obertes de la societat espanyola d’oncologia mèdica… O també blogs de gent que tenia informació sobre el tema. Així com hem hagut de modificar alguns formats per adaptar-ho a un full de càlcul.

Veracitat

  Les nostres dades són fiables. Provenen de webs fiables (com la web de Sanitat) i, les hem contrastat amb dades d’altres fonts (Redecan, Epdata), i les dades coincidien. Ens han ajudat a verificar i contrastar diferents dades.

Visualització

  Aquesta Per a analitzar i contrastar les dades hem utilitzat fulls de càlcul amb l’aplicació Microsoft Excel i gràfiques creades amb Infogram. Hem fet servir aquestes aplicacions perquè eren fàcil d’utilitzar i ens han permés visualitzar la informació d’una millor manera.

  Des de l’inici del projecte la nostra intenció a l’hora de fer el treball ha sigut traure conclusions. En visualitzar tot d’una manera més organitzada hem pogut observar on canvien les dades i hem pogut deduir un motiu a aquests canvis. Ens toca a tots de prop, de manera més o menys directa. Començàrem a buscar bases de dates obertes i, en trobar aquestes sobre el càncer, de seguida ens va cridar l’atenció i decidírem investigar més a fons.

Motivació


  Aquesta malaltia ens toca a tots de prop, de manera més o menys directa. Començàrem a buscar bases de dates obertes i, en trobar aquestes sobre el càncer, de seguida ens va cridar l’atenció i decidírem investigar més a fons.

Reflexió


  De manera sincera, aquest treball ens ha ensenyat la crueltat d’aquesta malaltia, de la qual desconeixíem que la seua mortalitat fora tan extremadament severa, hem pogut conéixer curiositats i saber coses noves cap a aquesta malaltia, d’altra banda, hem gaudit de fer aquest treball, perquè considerem que s’ha de crear consciència sobre la importància d’invertir en estudis cap a aquesta malaltia que es cobra la vida de tantes persones anualment.

  Durant les classes ens han ensenyat la importància de no compartir les nostres dades amb tercers, noves formes d’usar les bases de dades per millorar en tecnologia i qualitat de vida i a banda, també hem aprés de com es distribueix la informació a través del món amb cables submarins.